Comunicat — Juny 2024

EL MOVIMENT PER L’HABITATGE CAMINEM CAP A UNA ORGANITZACIÓ CONJUNTA


El passat mes d’abril, més de 30 col·lectius i organitzacions d’habitatge ens trobàvem en diferents punts del territori català per tenir uns nous debats territorials sobre com hem d’organitzar la lluita per l’habitatge. Aquests debats han tingut lloc enmig d’un procés del II Congrés que ja porta més d’un any i mig en marxa, i després d’haver tingut unes primeres trobades territorials a la tardor, en les que vam debatre sobre les línies polítiques i la tàctica i l’estratègia en la nostra lluita.

Després d’aquest temps, volem fer públic que caminem cap a la construcció d’una organització unitària, que inclogui la gran majoria del moviment per l’habitatge. Considerem que aquest és un pas necessari per superar la fragmentació que moltes vegades ha tingut el nostre moviment, per poder anar més enllà de l’acció conjunta esporàdica, per organitzar de manera sistemàtica i unitària la lluita contra bancs i fons d’inversió o per desplegar una unitat d’acció molt més àmplia i ser capaços de generar i articular grans conflictes i mobilitzacions.

De cara als pròxims mesos, entomem la tasca de definir aquest nou espai organitzatiu que ha de facilitar el treball conjunt de tots els col·lectius, ha d’enfortir la nostra capacitat per arribar a tota la gent afectada per la problemàtica de l’habitatge, i ens ha de permetre combinar l’acció unitària amb la lluita i organització als barris i ciutats. Hem de construir una organització amb capacitat estratègica, que pugui ser un projecte de masses que interpel·li al conjunt de les classes populars, capaç de construir una força real, de fer-nos avançar en la lluita de classes i de disputar les bases polítiques i materials de l’ordre capitalista.

Tots aquests anys de lluita, les pràctiques acumulades i els debats tinguts han suposat un salt qualitatiu pel que fa a les formes organitzatives, les visions estratègiques o les anàlisis polítiques desenvolupades. És sobre aquest aprenentatge acumulat, sobre el reconeixement dels diferents agents polítics que impulsen la lluita per l’habitatge i sobre unes bases democràtiques i confederals, que volem avançar cap aquesta nova organització.

El procés en què estem immersos està sent llarg, i encara tenim molta feina per fer. De moment, hem volgut compartir aquestes línies, pensant sobretot en tots els companys i companyes del moviment obrer i popular que, com nosaltres, lluiten cada dia amb l’objectiu de construir una societat sense classes i sense opressió. Tenim la ferma creença de què el pas que estem fent serà molt important per a la lluita futura.

 

II Congrés d’Habitatge, juny de 2024.